Input your search keywords and press Enter.

Mercurio Lab: Italian Excellence In The Heart of Singapore

Mercurio Lab: Italian Excellence In The Heart of Singapore

Set on 1,168,652.50 sqm of the Laguna National Golf & Country Club—one of Singapore’s prominent golf and country club since its inauguration in 1993—the brief for the project includes a makeover of the existing clubhouse and the provision of a new hotel. Laguna Hotel Holdings Pte Ltd knew they could count on the world-renowned Mercurio Design Lab not only to fulfill but exceed their design brief. Lead by founder Massimo Mercurio the Italian studio has undertaken a range of projects across Asia.  

Mercurio Lab: Italian Excellence In The Heart of Singapore
Dusit Thani Laguna  Image/ Veron Ang 
 

  

The existing clubhouse was a boxy-looking building with golf facilities for players taking on the challenge of two championship courses. The client wanted to keep the demolition of the old pavilion to a minimum and incorporate it with the five-stary luxury hotel. However, due to the changes brought particularly by the new MRT line, the chance to work with a design from scratch arose. The announcement for the new MRT line opened up to a more exciting and less constrained design and paved a way to develop a concept that interacts better with the environment. The result is a dynamic and single unified building that merges almost seamlessly with the surging landscape of the golf course. 

  

Mercurio Design Lab wanted to create a strong affinity between the architecture of the structure and the beautiful undulating ground of the golf course. Taking the gentle undulations as the inspiration, Massimo Mercurio designed the project with a fluid swooping form that sweeps itself from the landscape and curves to cover the two different functions—the clubhouse and the hotel. The over-arching roof and shared glazed facade are to marry the complexities brought by the two entities with a discrepancy in height. The glazed façade draws light into the interior, and when seen from the outside, has a beautiful illumination effect. The design composition also gives visitors the perfect vantage point to take in the golf course and the gorgeous natural scenery.  

  

The newly emerged Dusit Thani Laguna greets its guests with a curvilinear aesthetic that is also visible in the interiors of the building. The success to craft and bring to life such a distinctive design feature was the combined efforts of the passionate and highly creative team of Mercurio Design Lab’s architects, engineers, designers, and artists. This collaborative approach resulted in a ground-breaking project that pushed the boundaries and excelled the initial brief.  

  

To create an architectural design that would meet practicality, connect with the people, and minimize the violence it would bring to the environment is daunting. In the context of design, there was not much technical difficulty in accomplishing the project, but the construction of the roof, due to its unusual form becomes the main challenge. Hence, extensive research to find the right technology that would accommodate the roof plan was instrumental. Overall, the project faced some  

roadblocks during construction, but as it now stands beautiful on the golf course as one of the most remarkable buildings in Singapore is well worth the effort. 

  

The end product resounds well with the panel of judges at this year’s The Luxury Lifestyle Awards. They were impressed by the measures that the Mercurio Design Lab team has undertaken to bring about a revolutionary artwork and build an iconic structure in the heart of Singapore. It naturally concluded with the jury awarding the project with the title Best Hotel Architecture for Singapore for the Dusit Thani Laguna.